http://www.thetapedeck.net/wp-content/uploads/2010/09/Just-the-Way-You-Are-ft.-Lupe-Fiasco.mp3

Friday, October 28, 2011

SAHABAT : nasihat menasihati :')

Bilal bin Sa'ad berkata,
"Jika kamu melihat orang yang keras kepala, suka mendebat, bangga dengan pendapatnya sendiri, sungguh telah sempurna kerugiannya."
[Al-Ghazali, Ihya 'Ulumuddin, Jilid 3, m/s 117 (al-Ma'rifah)]


+++

Jika yang dicintainya itu kemaksiatan, maka dia akan bersama dengan kemaksiatan.
Jika yang dicintainya itu kebaikan, maka dia akan bersama dengan kebaikan. 
Kita di mana?? *tepuk dada tanya selera.. :')


+++

“Sesungguhnya Allah itu Maha Malu dan Maha Pemurah, Allah malu jika ada seseorang yang menadahkan kedua tangan kepada-Nya, tapi kemudian menolaknya dengan tangan hampa” 
[HR Abu Daud, At-Tirmidhi, dan Ibn Majah]
+++
 terkadang kita merasakan diri ini perlu berubah.. tetapi, sayangnya ianya hanya perasaan.. perasaan.. tidak membawa makna apapun selagimana kita tidak meletakkan usaha untuk melakukan perubahan itu sendiri, dan mula berubah..

+++
Cukuplah. Mulakanlah perubahan dari dalam diri anda, kemudian di persekitaran anda.
Tiada istilah tidak mampu, dalam hendak berubah. Tiada istilah tidak kuat, dalam hendak berubah. Tiada istilah belum sampai seru, dalam hendak berubah. Tiada istilah tidak cukup ilmu, dalam hendak berubah.
Yang ada cuma,
MAHU atau TIDAK MAHU.
Kalau tidak mahu, maka kekal lah kamu duduk dalam keadaan yang indah dari mata pandangan nafsu di dunia ini, tetapi insya-Allah tidak di akhirat.


+++
Janganlah segan dengan mata manusia, tetapi seganlah dengan Allah SWT.
Janganlah malu dengan mata manusia, tetapi malulah kita dengan Allah SWT.

+++
Allah akan berikan kita pasangan, bila tiba saat yang di mana kita benar-benar memerlukannya. Bukan di saat kita menghendakinya.
Maka, bersiaplah untuk bercinta dengan manusia dengan percintaan dengan Allah SWT.
Mantapkan akhiratmu, mantapkan duniamu.
Paksikan cintamu, atas dasar keimanan kepada Pemilik Cinta Yang Satu.
+++
MANUSIA : BODOH: tak belajar dari pengalaman sendiri dan tak belajar dari pengalaman orang lain PANDAI: belajar dari pengalaman sendiri tapi  tak belajar dari pengalaman orang lain BIJAK: belajar dari pengalaman sendiri dan pengalaman orang lain….
+++
Jangan hanya ketika susah baru mahu jadi islam. Jangan hanya ketika senang baru mahu menjadi islam. Jangan hanya ketika kita tua, baru mahu menjadi islam. Tetapi, islamlah secara keseluruhan. Dari sekarang, hingga kita menghadap Allah kelak.
+++
tiada air mata yang dapat menenangkan jiwa kecuali air mata TAUBAT.
+++

setiap perkara perlu ada peringatan..dan setiap peringatan perlu ada pengajaran..dan setiap pengajaran perlu ada nya kesedaran..dan setiap kesedaran perlu ada keinsafan....fikir-fikirkan lah...
+++
Sekiranya dia jodohku, berikanlah petunjukMu dan peliharalah hubungan kami semoga sentiasa memperolehi keredhaanMu, jauhkanlah hubungan kami dari perkara² maksiat. namun sekiranya dia bukan jodohku, berikanlah juga petunjukmu, dan jauhkanlah dia dariku dengan cara yang baik dan menyenangkan hati kami masing², jauhilah kami dari kekecewaan dan kelukaan yang melampau hanya disebabkan kami tiada jodoh kerana kami yakin dan percaya, Kau sentiasa memberikan yang terbaik untuk hambaMu ya Allah..amin.
+++
bersederhanalah ketika bercinta karena kita tidak tahu jodoh kita.

+++
cintailah pasangan anda kerana Allah. Semoga masing2 akan sama2 menyintai Allah , sama2 bermatlamat yang satu, iman yang satu, dan dapat bersatu selamanya di bawah rahmat dan berkat dari Allah, insyaAllah.

+++
Cinta bukan mengajar kita lemah, tetapi membangkitkan kekuatan. Cinta bukan mengajar kita menghinakan diri, tetapi menghembuskan kegagahan. Cinta bukan melemahkan semangat, tetapi membangkitkan semangat.
Hamka
 +++
Rasulullah Saw. bersabda, “Orang mukmin yang kuat lebih baik dan lebih dicintai oleh Allah Swt. daripada orang mukmin yang lemah. Pada masing-masing memang terdapat kebaikan. Capailah dengan sungguh-sungguh apa yang berguna bagimu, mohonlah pertolongan kepada Allah dan janganlah kamu menjadi orang yang lemah. Apabila kamu tertimpa suatu kemalangan, maka janganlah kamu mengatakan, ‘Seandainya tadi saya berbuat begini dan begitu, niscaya tidak akan menjadi begini dan begitu.’ Tetapi katakanlah, ‘lni sudah takdir Allah dan apa yang dikehendaki-Nya pasti akan dilaksanakan-Nya.’ Karena sesungguhnya ungkapan kata 'kalau' (seandainya) akan membukakan jalan bagi godaan setan.’”
[HR. Muslim, Ibnu Majah dan Imam Ahmad]